MENÜ

BİLGİLEN
DİRME

Digitermo Kalorimetre Montaj Gereksinimleri



Genel prensiplere montaj öncesinde ve montaj sonrası kullanımda uyulması önemlidir.

Montaj şeması

 

 

 

No.

Items

No.

Items

1

Dönüş Yönü

8

Isı Sayacı Bağlantı Elemanı

2

Dönüş Hattı

9

Vana Gövdesi

3

Küresel Vana

10

Küresel Vana

4

Dönüş Hattı Düz Boru

11

Besleme Hattı Düz Boru

5

Isı Sayacı Bağlantı Elemanı

12

Besleme Hattı Küresel Vana

6

Hesap Ünitesi

13

Besleme Hattı Düz Boru

7

Akış Sensörü

14

Besleme Yönü

 

1.1 Montaj İçin Çevresel Gereksinimler

DİGİTERMO kapalı ortam ve buharlaşma olmayan ortamda 5-55 °C sıcaklıkta çalışmak üzere tasarlanmıştır. Isı sayacı tesisatta herhangi bir mekanik strese maruz bırakılmamalıdır ve basınç şoklamalarına karşı korunmalıdır. Montaj yapılan ortamda nem oranı %85 üzerine çıkmamalıdır (buharlaşma olmamalı).

Isı sayacının montaj yapıldığı bölgede elektromanyetik ektilerden (florasan aydınlatma, elektronik anahtarlar, elektrik motorları vb.) uzak tutulmasına önem gösterilmelidir.

Bütün kontrol kabloları birbirinden ayrı ve güç kablolarına paralel olmayacak şekilde düzenlenmelidir. Sinyal kabloları ve diğer elektromanyetik kaynaklardan 25 cm uzak montaj yapılmalıdır. Eğer 2 veya daha fazla sayaç aynı yerde montaj yapılacaksa, sayaçlar birbirilerinden en az 135mm uzak olmalıdır.

 

1.2 Montaj Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Isı sayacı akış sensörü montajı yapılmadan önce tesisat kanmalıdır, kir, taş vb. yabancı maddelerin tesisattan uzaklaştırılması gerekmektedir. Sistem tasarımında kavitasyon- dan kaçınılmalıdır. Donma riski varsa, sistemi boşaltın ve gerekirse sayacı çıkarın. Su kirliyse, pislik tutucuyu sayaçtan önce hatta montajını sağlayın.

 

1.3 Isı Sayacı Montaj Adımları

Adım 1: Sayacı monte etmeden önce boru sistemini iyice yıkayın.

Adım 2: Isı sayacının akış sensörüne giriş yapan bölümde 10xDN uzunluğunda ısı sayacının çapına göre düz mesafe bırakılmalıdır. Isı sayacı akış sensörünün çıkış yönünde ise 5xDN düz boru olmalıdır.

Adım 3: Isı sayacının iki tarafına uygun sızdırmazlık contaları ve rekor bağlantılarını takın ve boru ile aynı hizada tutun.

Adım 4: Isı sayacının iki tarafında da hattı kapatabilmek için vana ve sayaçtan önce pislik tutucu (su kirliyse) montajı sağlanması gerekir

Adım 5: Yukarıdaki işlemleri bitirdikten sonra, sıcaklık sensörünü yerine yerleştirin ve mühürleyin.

 

1.4 Akış Sensörü Montajı

Sayaç, akış gövdesi üzerindeki okun yönü akış yönüne karşılık gelecek şekilde hatta takılmalıdır. Kurulum işlemi sırasında sayaçta hava kabarcığı birikmesinden kaçının.

Akış sensörünün içinde hava kalmaması için sayacı tesisatının en yüksek noktasına monte etmeyin. Akış sensörü, girdaplı akışın olduğu (girdaplı akış borunun bükülme- sinden kaynaklanır) veya titreşimli akışın olduğu (darbeli akışa normalde pompa ne- den olur, bu nedenle akış sensörünün mümkün olduğu kadar uzağa monte edilmesi gerekir) konumlara MONTE EDİLMEMELİDİR. Direkt pompa çıkışı hava birikebilen nokta olması sebebiyle montaj yapılması tavsiye edilmeyen noktadır

 

 

 

A: Tavsiye edilen sayaç montaj konumu. B: Tavsiye edilen sayaç montaj konumu.

C: Tavsiye edilmeyen sayaç montaj konumu.

D: Açık sistemlerde Kabul edilmeyen, kapalı sistemlerde kabul edilen sayaç montaj konumu.

 

1.5 Sıcaklık Sensörü Montajı

Sıcaklık sensörü DİGİTERMO model için akış sensörüne monte edilmiş ve mü- hürlenmiş olarak piyasaya arz edilmektedir. Besleme ve dönüş sıcaklığını ölçmek için kullanılan sensörün montaj talimatları aşağıdaki gibidir:

 

1.5.1 Eşleşmiş Çiftler

Sensörler renk kodludur. Kırmızı işaretli olan normal olarak akış/besleme hattına monte edilmelidir; mavi işaretli olan diğer sıcaklık sensörü dönüş hattında sayacın akış gövdesi üzerine takılmaktadır. Mavi işaretli olan sıcaklık sensörü akış sensörüne monte edilmiş ve mühürlenmiş olarak fabrikadan çıkıp piyasaya arz edilmektedir

Sıcaklık sensörleri çift halinde kullanılmaktadır, ayrılmamalıdır. Sıcaklık sensörlerine hiç- bir müdahalede bulunulmamalıdır, (boy kısaltmak, tek değişim vb.)

Bu müdahaleler oluşması sonucunda ısı sayacı doğru ölçüm yapmayacaktır. Sıcaklık sensörleri Jumo veya Bocon firması tarafından üretilirken sıcaklık farkını belli ölçüm sınıfında ölçülebilir olarak kalibre edilmektedir, sıcaklık farkında oluşan yanlış bir eşleşme ölçüm doğruluğunu ciddi şekilde etkileyecektir.

EN1434 veya OIML R75e re standart kablo uzunluğu 1,5 veya 1,2  mdir ve değiştirilmemelidir. Kurulum ortamının kısıtlanması nedeniyle sıcaklık sensor kablo uzunluğunun değiştirilmesi gerekiyorsa, sayacın fabrika içinde özel olarak işleme alınması gerekmektedir.

 

1.5.2 Montaj Yönü

Sıcaklık sensörlerin ucu her durumda boru kesitinin merkezine kadar uzanmalıdır. caklık sensörlerinin montajı tercihen simetrik ve direkt olarak sağlanmalıdır. Akış sen- söründe yer alan sıcaklık sensörü fabrika çıkışında montajı yapılmış ve mühürlü olarak gelmektedir.

Sıcaklık sensörleri, su sıcaklığının nispeten sabit olduğu alana monte edilmelidir. İki sensör için montaj koşulları benzer olmalıdır. Besleme Sıcaklık sensor ucu takılan borunun orta kısmına gelecek şekilde monte edilmelidir. Sıcaklık sensörleri tipik olarak Te boru, küresel vana veya sensör cebine monte edilebilir..

 

 

 

 

1.5.3 Mühür İşlemi

 

 

 

 

 

Sıcaklık sensörleri ve vida bağlantıları manipülasyona karşı mühürlenmeli ve mühürler hasar rmemelidir. Sıcaklık sensörü montajı öncesinde kutudan çıkan O-ringi hafif dairesel hareketlerle montaj yuvasına yerleştirin. Sıcaklık sensörünü montaj noktasına yerleştirin ve O-ring tamamen sıkışana kadar sıkıca vidalayın. Sıcaklık sensörü montajından sonra sensörü yetkisiz kişiler tarafından sökülmeye karşı uygun mühür ile em- niyete alın. Bu mühür DİGİTERMO logolu olarak kutudan çıkacaktır. Besleme hattına yapılan bu montaj ve mühürleme işlemi sayaç akış gövdesinde yer alan sensor için yapılması gerekmez. Bu sensor fabrika çıkışlı olarak montajı sağlanmış ve mühürlüdür.

 

1.6 Hesap Ünitesi Montajı

Hesap ünitesi doğrudan akış sensörünün plakasına monte edilir. Hesap ünitesinde kullanılan vidaların üzerinde hesap ünitesine müdahale edilmesini engelleyecek mühürler yer alır. Güçlü yoğuşma ve 90°C’nin üzerinde su sıcaklığı olması durumunda, hesap ünitesinin ayrı bir tabanla duvara monte edilmesi önerilir.

 

 

                       

Hesap ünitesinin ortam sıcaklığı 55°C’yi geçmemeli ve doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Montaj, akış sensörüne re dikey veya yatay olabilir. Hesap ünitesi ayrıca akış sensöründen çıkarılabilir ve gereken konuma takılabilir.

 

1.7  Çek Valf (Tek Yön Akış Vanası) Montajı

Sayaç, istek üzerine bir çek valf (Tek Yön Akış Vanası) ile tedarik edilebilir. Takarken sayacın su girişine çek valf takılmalıdır.

1.8   Montaj Sonrası

1.    Sızdırmazlık, soğuk su ile hattı besleyerek ve montaj tamamlandıktan sonra borunun yavaşça doldurulmasıyla test edilmelidir.

2.    Kesme vanalarını dikkatlice açın ve tesisatta sızıntı olup olmadığını kontrol edin

 

3.    Sistem çalışırken hacim değerini kontrol edin, anlık debi de veri olması gerekir. Besleme ve dönüş hattı sıcaklıklarını kontrol edin. Besleme ve dönüş hattı sıcaklıklarının sistem sıcaklıklarını göstermesi gerekmektedir.

4.    Sayaç menüsü üzerinde segment testi yapın. Sayaç ekranında yer alan tüm ikonların doğru çalıştığından emin olun.

Toplam çalışma saati belirlenirken pilin ilk takıldığı zaman belirlenerek hesaplama yapılır. Tarih her geçen gün arttırılır. Standart olarak ısı sayacı yerel Türkiye Saati ile teslim edilir.