MENÜ

BİLGİLEN
DİRME

Kalorifer Yakma Yönetmeliği



 

Kömürlü Kazanlar ve Kalorifer Yönetmelikleri Hakkında Bilgilendirme

Bilindiği üzere, kömürlü kazanlarla ilgili bakanlık ve valiliklerce kaloriferlerin yanması için çeşitli yönetmelikler yayınlanmıştır. Bu yönetmeliklerin amacı, hava kirliliğini önlemek ve daha temiz bir çevre sağlamak adına gerekli düzenlemeleri yapmaktır. Kömür kazanlarının yanması için aşağıda belirtilen yönetmelik geçerli olacaktır:

 

Kömür Kazanları İçin Yönetmelikler

1. Kazanların Yanma Süresi: Bakanlık ve valilikler tarafından belirlenen tarih ve saatlerde kazanların yanması zorunludur. Belirtilen tarihler dışında kazanların yanması yasaktır.

2. Hava Kirliliği Önlemleri: Kömür kazanlarının yanması sırasında çevreye salınan zararlı gazların minimum seviyede tutulması için gerekli filtre ve temizlik işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır.

3. Denetim ve Cezalar: Yönetmeliklere uyulmaması durumunda cezai işlemler uygulanacaktır. Denetimler, bakanlık ve valilikler tarafından belirlenen periyotlarla gerçekleştirilecektir.

 

Doğalgazla Isınan Binalar İçin Yönetmelikler

 

Doğalgazla ısınan binalar için kazanların yanma ve kapanma tarihleriyle ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Doğalgazlı kazanlar, istenilen tarihlerde yanabilir veya söndürülebilir.

 

 

Kömürlü Kazanlar için açıklanan kalorifer yakma yönetmeliği

İlimizde katı yakıt kullanılan binalarda Mahalli Çevre Kurulu kararları gereği kazan yakılması için dış hava sıcaklığının 15 C 0altına inmesi gerekmektedir.Ayrıca binalarda kazan yakma saatinin; dış kapı numaraları çift olan konutlarda sabahları 05:30'da, akşamları 16:00'da; tek olan konutlarda sabahları 06:30'da, akşamları 17:00'de gerçekleştirilmesi,    kalorifer kazanlarının  ve  sobalarının   ilk  yanma  saatinden   itibaren   sabahları   5   saati, akşamları 6 saati geçmemek üzere yanar vaziyette tutulması, işyerlerinde sabahları 07:00'de yakılması ve çalışma saatlerine bağlı olarak gün içerisindeki toplam yanma süresi 6 saati geçmeyecek şekilde yanar vaziyette tutulması, 24 saat çalışma izni olan işyerlerinde ek olarak ısınma amaçlı kullanılan yakma sistemlerinin saat 01:00'de yakılması ve en fazla 3 saat yanar vaziyette tutulması, iç ortam sıcaklığı konut hastane kreş yurt okul vb. yerlerde 20 derece diğer resmi kurum ve kuruluşlarda ise 18 dereceyi geçmeyecek şekilde gerekli düzenlemeler yapılarak konunun sorumlu kişilerce takip edilmesi gerekmektedir.